10 redenen om geen sociale media buttons op je site te zetten

Gisteren zag ik het artikel "Sweep-the-sleaze" van Oliver Reichenstein voorbij komen. En de commotie die erover ontstond op twitter. Ik heb al eens een stukje geschreven over reviews, liken en plussen en ik ben wat zakelijk gebruik betreft nooit een fan van Facebook geweest.
Uit de 3 genoemde artikelen heb ik 10 redenen om geen sociale media buttons op je site te zetten gedestilleerd:

  1. Je maakt gratis reclame voor een ander bedrijf, sociale media buttons zijn banners.
  2. Het leidt af van je eigen call to action button, een bestelknop bijvoorbeeld.
  3. De nieuwswaarde van je artikel daalt. O laat maar zitten, dit artikel is al 100x geliked of geretweet.
  4. Je geeft informatie weg aan de concurrent. De concurrent kan zien wat de populaire artikelen zijn.
  5. Het is de doodsteek voor een spontane en kwalitatief veel betere deel-actie waarbij de bezoeker zelf een tekst verzint.
  6. De werkelijkheid wordt vertekend. Niet de beste krijgt de meeste likes maar degene die het meest bedelt.
  7. Sociale media-buttons spioneren; ze registreren gebruikersgegevens.
  8. Het vertraagt de laadtijd van je website.
  9. Niet iedereen van je doelgroep maakt gebruik van sociale media.
  10. Je geeft je bezoeker die via de sociale media binnenkomt een retourtje.

Desalniettemin laat ik ze voorlopig staan in de webwinkel. Reden 1, 2, 7, 8, 9 en 10 neem ik voor lief. Reden 3, 4, 6 speelt bij mij niet omdat ik bewust geen tellers laat zien (alleen de google+ heeft hem nog omdat het op het moment van plaatsen niet anders kon). Reden 5 zou evt. een argument kunnen zijn om hem toch weg te halen op den duur. Maar voor een webwinkel denk ik, vermoed ik, gaat kwantiteit boven de kwaliteit van links in de sociale media?* Zo'n Pinterest button bijvoorbeeld is toch een stukje gebruiksgemak om sneller te pinnen, bovendien laat je zien dat je toestemming geeft om te pinnen.

NB; ik bedel zelden om likes of stemmen. Maar stel, stel, stel dat ik volgende week genomineerd wordt voor de Hema ontwerpwedstrijd publieksprijs met dit productidee..... dan ga ik spammen, bedelen, pleasen. Wees alvast gewaarschuwd!

* Update. Begin juli besloten om op mijn nieuwe site (sneak preview) de buttons weg te laten. Goed dus om erover geblogd te hebben!

* Update nr 2 (2 augustus 2012). Er bestaat zowaar nog een 11e en 12e argument. Soms zijn er storingen bij de sociale media. Dan doen de buttons het niet. Jouw site krijgt daar dan de schuld van. Tot slot is het  onwijs om op al die miljarden sites codes voor buttons te plaatsen die jouw browser moet lezen, terwijl je ook kunt volstaan met 1 deelbutton in je browser..... Dat is net zoiets als op elke pagina een printknop zetten  (met dank aan @bloknood voor het laatste argument).