dinsdag 26 oktober 2010

Labels!

Labels oftewel tags hebben de toekomst! Het is dè manier van ordenen. Informatie zoek je tegenwoordig niet meer alfabetisch op in een encyclopedie of op categorie in een database. De navigatie op een site zal hiermee in mee moeten gaan. Vergeet hierarchische sitestructuren, sitemaps, diepliggende pagina’s, afdelingen, broodkruimels, interne links, lijndiagrammen enz. Chaos ordenen doe je vanaf nu met labels!
Ik gebruik hier www.artoek.nl/ als voorbeeld. Maar het woord product kan vanalles omvatten; een blogbericht, een recept, een nieuwsbericht, een dienst, contactpersonen enz.

Het nadeel van producten in categoriën zetten is dat producten vaak in meerdere categoriën vallen. Deze heksenjurk zou zowel in de categorie Sprookjesjurken als Verkleedkleren passen in mijn navigatie-menu. In mijn geval is het ivm voorraadsysteem niet mogelijk om een product in meerdere categoriën onder te brengen. Bovendien ontstaat er #doublecontent als ik het wel zou doen.
Een ander nadeel van producten categoriseren is dat je het aantal categoriën beperkt moet houden in een navigatie-menu. Die heksenjurk zou ook mooi passen in de categorie Halloween. En hoe bepaal je de categoriën? Op basis van prijs, thema, materiaal? Uit mijn navigatie-menu blijkt bijvoorbeeld niet dat er een boel kabouterspullen en traktaties zijn. Het kabouterdoosje zou ik graag indelen in één van deze 2 categoriën.
Om bezoekers (èn google!) toch via meerdere indelingen naar de producten te leiden heb ik een speciale cataloguspagina gemaakt die ik handmatig up-to-date houd.

Aan producten kun je wèl probleemloos meerdere labels hangen, labels mogen elkaar overlappen, het aantal labels is veel minder beperkt dan afdelingen in een navigatie-menu. Bovendien kun je met gebruikmaking van labels een cataloguspagina automatisch up-to-date houden.
Ander voordeel is dat je labels kunt gebruiken om producten automatisch aan elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld om bijbehorende producten, soortgelijke berichten of recepten weer te geven. Nu gebeurt deze koppeling veelal nog handmatig. Een intensief klusje.

Het allergrootste voordeel van labels is dat het makkelijk en gebruiksvriendelijk is om nieuwe data te publiceren. Je hoeft alleen te labelen, je hoeft de data niet onder te brengen in een ingewikkelde structuur. Alle data is direct bereikbaar, crosslinks ontstaan vanzelf.

Je kunt labels direct weergeven in een #tagcloud of in een lijstje, maar je kunt ze ook toepassen in een traditioneel hierarchisch menu. Bijvoorbeeld als je vakanties verkoopt. Dan maak je 3 hoofdmenu's (land, soort vakantie en prijs), en de submenu's creëer je door labels te combineren of uit te sluiten. Een dure ski-vakantie in de Franse Alpen moet dan minimaal 3 labels hebben; Frankrijk, prijsklasse 1 en wintersport.

In blogs worden labels al veelvuldig gebruikt. Ik ben een groot liefhebber van de #tagcloud (maar dat wisten jullie al). Ik heb hem hier toegepast. En de labels worden vaak aangeklikt door bezoekers!

Meest gemaakte fout bij gebruik van labels is dat men labels niet gebruikt om te ordenen, maar om zoekwoorden te genereren . Labels, ook fout gebruikte labels, worden namelijk (nog) hoog gewaardeerd door zoekmachines. Ik ben ervan overtuigd dat fout gebruikte labels in de toekomst deze waardering verliezen. Alleen labels die gebruikt worden om een website te structureren/ordenen en/of labels waar daadwerkelijk op geklikt wordt behouden een hoge waardering.
Een andere fout bij gebruik van labels is dat men verschillende woorden en/of spellingswijze gebruikt voor hetzelfde. Bijvoorbeeld kinderfeestje, verjaardagsfeestje, verjaardagsfeest, kinderpartijtje. Niet doen, ook niet om te scoren in zoekmachines, de ordening wordt nodeloos ingewikkeld. Elk label zorgt voor een veelvoud aan combinatie-mogelijkheden.

Ordenen via labels is interessant voor alle soorten websites. Ik zou graag www.artoek.nl/ laten draaien via labels. Ik gooi al meer dan een half jaar balletjes op, op twitter, bij Karel Geenen, bij mijn eigen winkelprovider waar ik al sinds nov.2002 host, maar niemand die erop inspringt tot nu toe. Heb even getwijfeld over SEOshop, want die hebben labels. Doch de labels worden daar niet gebruikt om te ordenen en navigeren, doch puur voor zoekmachine-optimalisatie. En dat werkt super, dat moet gezegd worden, maar voor hoelang?

Nadelen zijn er uiteraard niet. Die verneem ik graag via de reacties :-)

5 opmerkingen:

 1. Net als jij ben ik groot fan van de labels/tags. Op mijn site kan men in de tagcloud op een naam van een opdrachtgever klikken en voila persberichten en resultaat uit verschillende categorieën allemaal onder elkaar, fantastisch! Enerzijds vind ik het mooi dat klanten waar ik veel voor werk ook groter in de tagcloud verschijnen, anderzijds zou ik het fijn vinden om de grootte zelf te kunnen bepalen. Dan zou ik bijvoorbeeld alle klanten groot kunnen doen en alle resultaten klein en kan je nog beter de structuur van je site aangeven met de cloud.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een e-commerce site maken met labels kan toch niet zo moeilijk zijn? Volgens mij zijn er genoeg (goedkope) alternatieven beschikbaar van webwinkels waar je de producten kunt labelen/taggen. Al eens gekeken naar Wordpress met een e-commerce module bijvoorbeeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sjonge. Ik moet me er nog een beetje in verdiepen. Ik heb een hekel aan tag clouds, ze lijken me altijd een foefje voor de SEO, bah.

  Maar eigenlijk zit er wel iets in... Misschien toch maar eens overwegen! Voordat ik je artikel las zat ik nog een beetje te twijfelen. Maar jouw voorbeeld van een product in meerdere categorieën klinkt superlogisch.

  Eens denken wat dat voor mij betekent (want geen webwinkel).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bedankt voor deze goede tip ik ga het gelijk uitzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Leendert Een e-commerce site op basis van labels lijkt mij inderdaad minder moeilijk. Er bestaat wel webwinkelsoftware waar je kunt labelen, doch de labels worden niet gebruikt om te ordenen en navigeren. Ze worden als SEO-foefje toegepast. Heb je misschien een voorbeeld van een Wordpress-winkel? #heelnieuwsgierig

  @EljaDaae SEO-foefje klopt. Een groot deel past het ook om die reden toe. En het werkt ook nog. Maar labels moet je gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk om te ordenen en navigeren. Misbruik zal in de toekomst door google, google kennende, afgestraft worden.

  BeantwoordenVerwijderen