Openbare data van de Rechtspraak

"Hoe ik wist dat de rechter van het vonnis van Erfgoed Leiden van een commercieel advocatenkantoor afkomstig was?" Ik verwees de vragensteller door naar Openrechtspraak.nl, een website waar ik ooit belandde via een reaguurder op GeenStijl. Destijds was het een ondoorgrondelijke database zonder zoekfunctie. Een simpele lijst in alfabetische volgorde, startend met de heren want de D van Dhr. komt voor de M van Mw. Om een rechter te vinden moest je weten of het een man of vrouw is, de titels en de voorletters. Onlogisch om zo te ordenen, normaliter gaat een alfabetische volgorde op achternaam.

De website blijkt recentelijk sterk verbeterd. Er is een zoekfunctie, de gegevens zijn gerubriceerd en je kunt makkelijk doorklikken naar de brondata op Rechtspraak. In de rechterkantlijn staan de meest recente uitspraken.
Ik zie nu pas dat Open Rechtspraak niet van de overheid is. Stichting Open State Fundation scraapt de data van Rechtspraak.nl en maakt de data toegankelijk.

Goed om te zien dat er een Stichting is die zich hiervoor inzet voor meer transparantie in de rechtspraak:
"Wat betreft de rechtspraak verbaasde Serv Wiemers de minister met cijfers over hoe “belabberd” het is gesteld van de openheid: Nederland bekleedt de 17e plek in de EU als het gaat om online toegang tot uitspraken, terwijl het gebruik van digitale technologie in ons rechtssysteem (rechtbanken en OM) nog minder is; daar bekleedt Nederland de 24e plek in de EU. Bovendien wordt van de rechtbankuitspraken een zeer klein deel gepubliceerd; 5% volgens de rechtbanken zelf en 0,5% volgens eigen onderzoek. Een radicale aanpak van transparantie bij de rechterlijke macht, bestaande uit cultuurverandering en goede toepassing van digitalisering is noodzakelijk, zo hield Wiemers de minister voor."

Op Rechtspraak.nl zelf wordt de data met een uitgebreide zoekfunctie aangeboden. Je kunt zoeken op naam, functie en instantie. Ik checkte vijf rechters op beide websites en wist weer eens niet wat ik zag. Met flinke tegenzin en alleen omdat niemand anders het doet* mijn bevindingen:


Data is verdwenen

Bij mw. mr. E.A.W. Schippers staat niet meer dat ze advocaat was bij Höcker Advocaten BV. De database is recentelijk rigoureus opgeschoond, als verklaring staat er:
"Wanneer een rechter nog geen 6 jaar binnen de Rechtspraak werkt, staan de betrekkingen vermeld van de periode vóór de functie van rechter. Deze voorgaande betrekkingen worden na 6 jaar niet meer getoond in het register, omdat u er vanuit mag gaan dat de rechter dan geen belang meer heeft bij zijn oude functie."
Onbegrijpelijk dat deze data verwijderd is en je er vanuit moet gaan dat een betrekking van 6 jaar geleden geen invloed heeft op het netwerk van een rechter.


Data ontbreekt

Van rechters wil ik naast nevenfuncties weten of ze een aanmerkelijk belang hebben in een vennootschap. Nu is het gissen of dhr. mr. R.S. Le Poole nog een aanmerkelijk belang heeft in Le Poole Bekema BV, het advocatenkantoor van de tegenpartij van de Turkse klusjesman waar de rechter mijn inziens partijdig oordeelde.


Opmerkelijke tikfouten

Bij de oude data viel me al op dat Videma consequent, vier maal, als Videna geschreven was bij de nevenfuncties van mw. mr. G.J. Heevel [wayback].

Dhr. mr. S.M. Kingma heeft bij OpenRechtspraak een extra S in de naam; Kingsma.


Rubricering

De data was altijd al rommelig met verschillende termen voor hetzelfde. Functie, betrekking, beroep, voorgaand, historisch, hoofdbetrekking, nevenfunctie. OpenRechtspraak.nl heeft er vier duidelijke rubrieken van gemaakt: Beroepsgegevens, historisch beroepsgegevens, nevenfuncties en historische nevenfuncties. Vermoedelijk hierdoor worden gegevens met een afwijkend kopje als functie buiten de rechterlijke macht niet opgehaald van Rechtspraak.nl. Zo ontbreekt bij dhr. mr. S.M. King(s)ma dat hij advocaat is bij Pels Rijcken.


Synchronisatie?

Bij mw. mr. G.J. Heevel verschijnen de recentste uitspraken niet, de laatste dateert uit 2018. Als je zoekt op Rechtspraak.nl verschijnen die uit 2019-2022 wel.


Tot slot checkte ik dhr. mr. A.E.H. van der Voort Maarschalk. Op Rechtspraak.nl "under construction", op OpenRechtspraak.nl met onvolledige gegevens.


Conclusie (bijgewerkt op 4 oktober 2022)

De databases van Rechtspraak.nl en OpenbareRechtspraak.nl komen niet overeen. Reden om de stichting Open State Fundation eens te googelen en ik verzeilde hier. Ik laat die wetenschap voor wat het is, heb mijn handen vol aan de jurisprudentie en meldingen.


*Bloedsjagerijnig word ik ervan. Als iemand het stokje over wil nemen, meld je!

Alles op dit blog is en blijft gratis ondanks dat het me inmiddels meer kost dan me lief is. Met name de artikelen over fotoclaims hakken erin, maar ja, iemand moet dat bijhouden hè... Een kleine financiële bijdrage wordt gewaardeerd.