woensdag 3 juli 2019

Beeldigbeeld

Spijt als haren op mijn hoofd had ik na mijn vonnis dat ik Eetschrijver had overgehaald om niet te betalen en de strijd aan te gaan...


Uitspraak in de zaak van Eetschrijver
Uiteraard wist ik op dat moment niet dat rechters de absurde waardes, die de copyrightmaffia inbrengt, overnemen en niet lijken te kijken het individuele geval.

Gelukkig heeft Eetschrijver toch gewonnen!
Ik moest daarover zwijgen tot vandaag wegens de hoger-beroep-termijn -> Op nog meer kostbaar juridisch geneuzel zit Eetschrijver natuurlijk niet te wachten.Het ging allemaal over een reclamefoto van een kaasje die Eetschrijver in 2008 bij een persbericht had ontvangen en gebruikt had in zijn blog. Permission Machine stuurde daar negen jaar later namens Beeldigbeeld een factuur voor die hij niet betaalde. Waarna hij, tien(!) jaar na plaatsingsdatum, werd gedagvaard. Omdat hij het persbericht niet meer had en een advocaat inhuren meer kost dan het geëiste bedrag wilde hij gaan betalen. Zo gaat het meestal, al betalen de meesten eerder, voordat er een dagvaarding is. Wat bij de rechter terecht komt is slechts het topje van de ijsberg.

Via Facebook
Beeldigbeeld is in 2012 opgericht en exploiteert vier fotobanken voor de Nederlandse markt. Eigenaresse is Jet de Boer die een paar maanden per jaar vanuit Ibiza werkt. Ze is gestart met twee fotobanken en heeft er tijdelijk vijf gehad. Ze vertegenwoordigt meer dan 1.000 (inter)nationale fotografen en schrijft op haar Facebookpagina en andere sociale media regelmatig over hoe oneerlijk het is voor al die fotografen dat hun foto's gestolen worden.

De rechter heeft de claim afgewezen omdat die enkel gebaseerd was op de misgelopen licentievergoeding. In 2008 bestond Beeldigbeeld nog niet dus kan zij destijds geen inkomsten misgelopen hebben. Bovendien heeft Beeldigbeeld geen exclusieve verkooplicentie, je kunt elders een licentie krijgen of kopen.

Helaas staat er in de uitspraak niet(s):
  • over de marktconforme waarde van de foto.
  • over de daadwerkelijke schade voor de fotograaf.
  • dat deze foto niet creatief genoeg is om voor het auteursrecht in aanmerking te komen.
  • dat deze foto legaal is gebruikt.
  • over opzet en goeder trouw.
Allemaal zaken die ingebracht zijn maar waarvan ik inmiddels weet dat een rechter er zelden naar kijkt. Terwijl er met smart op gewacht wordt zodat er een eind komt aan neuzelzaken. Hulde voor Eetschrijver die dat in tegenstelling tot mij wél wist, daarom wilde betalen en er desondanks toch een advocaat op durfde te zetten!

Ik heb veel gedupeerden van Beeldigbeeld voorbij zien komen. Bij eentje is de rechtszaak een kwartier voor zitting afgeblazen, ik vermoed omdat zwart op wit de legale verkoopprijs in het verweer zit en die is een stuk lager dan in de dagvaarding staat. Een ander schreef erover op Yoo.rs. En een bekende stuurde me een berichtje dat de rechter (!) haar in een voorgesprek adviseerde om te schikken voor €900,- omdat ze in 2012 een foto van een potje ghee 3 weken bij een recept had gezet, een foto die ze al na 3 weken had vervangen door een eigen foto.

Het valt niet mee voor leken om in verdienmodellen van juristen, incassobureaus en rechtenbeheerders te belanden. Voor Eetschrijver was deze kennismaking in ieder geval aanleiding om zijn blog achter een slotje te zetten. Hij is niet de enige helaas. Extrasport.be is helemaal verdwenen. Deze en deze hebben de plaatjes verwijderd.
Het blijft ongelooflijk dat gedupeerden zo aan hun lot overgelaten worden. Dat er niet ingegrepen wordt. Dat de media hierover zwijgen. Dat rechters van die idiote kromspraken doen. Dat dit al jarenlang aan de gang is.

Maar goed. Eetschrijver heeft in ieder geval gezorgd voor fijne jurisprudentie! En er is inmiddels meer fijne jurisprudentie (ook al is er nog steeds veel teveel toegewezen):

Vonnis waarin tarieven Stichting Foto Anoniem zijn afgewezen.

Een uitspraak waarmee je de claim van Permission Machine; "dat uit jurisprudentie (mijn vonnis!) blijkt dat ze het tarief van Stichting Foto Anoniem mogen vragen" kunt afwijzen.

Heb je ook een claimbrief van Beeldigbeeld gehad? Laat het verhaal achter in de reacties!


Een bijdrage om de boete te betalen is nog steeds welkom want die heb ik bij lange na nog niet bij elkaar. Dat kan via deze "Tikkie" van Bunq. Of koop mijn boek dan heb ik niet het gevoel dat ik bedel.
(Bij Bunq staat tegenwoordig helaas "unverified" als je daar geen bankrekening hebt en ik zit bij ASN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten