Bye bye Wordpress. Of toch niet?

Afgelopen vrijdag ontdekte ik dat ik reacties op mijn blogs via Google+ kon laten lopen. Geen idee hoe lang dat al mogelijk is, ik zat er in ieder geval al een tijdje op te wachten. Omdat het een sluimerend argument was om ooit nog eens over te stappen naar Wordpress.
(Lees ook mijn blogpost van 2 jaar geleden; Wordpress versus Blogger).

Argumenten om over te stappen naar Wordpress:
  • Niet meer afhankelijk van Google. Blogger is namelijk van Google. Van de andere kant is dit natuurlijk onzin. Met Wordpress ben je nog steeds afhankelijk van Google. Tenminste als je gevonden wilt worden.
  • Meer mogelijkheden. Meer vrijheid om de boel naar eigen wens in te richten. Er zijn meer Sjablonen beschikbaar voor Wordpress. Voor mij persoonlijk is dit een nadeel. Ik heb niet voldoende kennis in huis, ik kan niet programmeren, ik ben een autodidact die graag dingen uitzoekt. Ik vrees dat dat resulteert in eindeloos gesleutel aan mijn blog.

Toen ik startte met bloggen was Wordpress nog niet de "norm". Een vergelijkend warenonderzoekje deed mij eind 2009 belanden bij Blogger. Ik meen dat Blogger destijds nog niet van Google was.
Dat ik nooit overgestapt ben komt doordat het een hele klus is, èn omdat de opgebouwde vindbaarheid van het traktatieblog verloren zou gaan. Het traktatieblog draait vanaf start via organisch zoekverkeer. Ik zag geen mogelijkheid om de indexering van de afzonderlijke pagina's via een redirect te behouden.
En Blogger ging met zijn tijd mee. Er werd steeds meer mogelijk. Het werd steeds gebruiksvriendelijker. Er kwam een koppeling met Google+. Authorship, volgers en het doorposten in 1x geregeld. Google+ als het sociale medium voor Bloggers.

Terecht kreeg ik afgelopen jaren opmerkingen dat het zo lastig reageren was op mijn blogs. Ik hoop dat dat nu opgelost is met het reactieformulier via Google+.
Omgekeerd had ik trouwens ook regelmatig moeite met reageren op Wordpress blogs. In moeten loggen op Disquss of Gravatar waarvan je dan het wachtwoord niet meer wist. Of reageren via je Facebook account en dan tot je grote schrik zien dat die reactie op Facebook verschijnt bij mensen waarvoor het totaal niet bedoeld is. Ook erg zijn de (re)tweets die bij sommige Wordpress blogs automatisch bij de reacties verschijnen. Ik wil inhoudelijke reacties lezen, geen complimentjes, bedankjes of promotietweets die aansporen om het al gelezen artikel te gaan lezen.
Dat is trouwens ook een minpuntje aan de koppeling met Google+. Het delen van een blogpost op Google+ wordt als reactie getoond....

En toch was daar ineens weer een argument om geen bye bye Wordpress te zeggen.
De waanzinnige groei van WooCommerce! Een plugin voor een winkel in Wordpress.

Foto via @mjepson

Ik heb naar Wordpress met een winkelplugin gekeken toen ik in 2012 vertrok bij MijnWinkel. Maar toen zat iDeal er nog niet in. En nog veel meer niet wat ik nodig had voor www.artoek.nl ......