zaterdag 24 november 2012

Verzendkosten

Verbazingwekkend hoeveel tweets er voorbij komen over verzendkosten en hoeveel onwetendheid er bestaat. Ik krijg soms zelfs de vraag met welke firma ik verzend omdat ik maar € 3,50 verzendkosten in rekening breng in mijn verkleedwinkel.
Gisteren las ik tot mijn vreugde:


Vorige week heb ik een stukje geschreven over valkuilen van webwinkeliers en ik dacht; eindelijk, men krijgt het door. Totdat o.a. deze tweet erachteraan kwam:


De onlineverzendservice van postNL gebruiken om btw terug te kunnen vragen......
Dat is een sigaar uit eigen doos! Je betaalt eerst btw en vervolgens krijg je het terug. Als je een pakket aan de balie afgeeft betaal je geen btw, en kun je dus ook niets terugvragen. Per saldo maakt het niets uit*.
Er werd zelfs nog bedankt voor die tip. Een hele discussie volgde waarbij mijn berekening als niet kloppend werd beschouwd. Er werd echt maar € 0,30 (6,25 - 5,95) toegelegd op de verzendkosten....


Men heeft niet door dat je btw moet afdragen over de in rekening gebrachte verzendkosten. Men heeft niet door dat je per bestelling nog andere kosten hebt dan alleen de verzendkosten.
Nou beweer ik niet dat je alle verzend- en aanverwante kosten in rekening moet brengen bij de klant. De klant heeft geen idee van btw en verborgen kosten. Mij wordt soms gevraagd waarom ze meer hebben moeten betalen dan de geplakte porto, ik heb de vraag zelfs opgenomen bij mijn FAQs. Vooral bij kleine dingetjes en producten waarbij de concurrentie groot is haken klanten af bij hoge verzendkosten. Maar je moet wel zorgen dat je de kosten op een andere manier terugverdient!

Rekenen:
 • Bepaal welke vaste kosten je hebt per bestelling. Frankeerwaarde, verpakking (niet alleen de doos of envelop maar ook plakband, inpakpapier e.d), idealbetaling en de handling. Handling zijn (personeels)kosten als de tijd die het kost om iets in te pakken en weg te brengen, om het in te voeren in de administratie enz.
 • Bepaal welk deel je van dit bedrag rechtstreeks aan de klant wilt doorberekenen in de vorm van verzendkosten. Houdt rekening met de btw die je moet afdragen. Als jij € 5,95 verzendkosten rekent moet je hierover € 1,03 btw afdragen.
 • Het andere deel verwerk je, ook weer rekening houdend met de btw, in de productprijzen. Om te voorkomen dat je een hoge toeslag moet zetten op kleine bedragen kun je evt. een minimum bestelbedrag hanteren. Of hogere verzendkosten in rekening brengen bij lagere orderwaardes.

Ik ken een, inmiddels gestopte, webwinkelier. Hij had als een tierelier gedraaid. Soms wel meerdere keren per dag met zijn bestelbusje naar het postkantoor gereden om pakketten af te leveren. En toch bleek hij met verlies te draaien. Toen hij zijn boekhouder om uitleg vroeg vertelde deze hem dat bij alle orders tot € 25,- geld toegelegd moest worden. Meer dan de helft van de bestellingen was onder dit bedrag. Hij hanteerde meen ik € 4,95 verzendkosten. Als je daar de btw (0,86), de iDealbetaling (0,45) en de doos (0,95) vanaf haalt, houd je € 2,69 over om te frankeren, voor de benzine en de handling.

Eigenlijk off topic. Maar het gaat over webwinkels, klanten en bezoekersoptimalisatie, dus toch maar in dit blog.

* Via de onlineverzendservice krijg je 0,50 korting t.o.v. de prijs aan de balie. Je hebt wel extra handling, je moet printen en label op pakket plakken. Per saldo maakt het dus wel iets uit. Maar het ging hier over de btw, en daar is geen voordeel mee te behalen. 

7 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je mijn Tweet gebruikt voor je blog! Het heeft toch iets losgemaakt bij je deze hele discussie ;-)
  Ik ben persoonlijk heel blij met de verzendservice van PostNL. Zo heb ik een mooi overzicht van al mijn zendingen en ik vind dat prettig werken. Ook scheelt het 0,50 cent per pakket. Die extra handelingen maken mij niet zoveel uit. Ieder zijn ding toch?
  Alle kosten voor mijn bestellingen en pakketten zijn gedekt door ze in mijn productprijs op te nemen. Dus ondanks mijn rekenfoutje hoef ik me geen zorgen te maken ;-) Thanks voor je heldere uitleg!

  Muriëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pfieuwwwww, fijn dat je zo reageert Muriëlle! Opluchting! Alhoewel ik je ook wel zo ingeschat had :-).
  Ik wilde eerst een mailtje sturen met uitleg, twitter is soms te kort om dingen uit te leggen. Maar dan kan het net zo goed gelijk in een blogje, heeft iedereen er wat aan!

  Niet teveel reclame maken hè, voor postNL. (Ik heb 3 jaar naar volle tevredenheid met de DPD verstuurd. € 5,95 incl. btw.)

  Bij mij is op 1 artikel na, de hangtent, alles te versturen via brievenbuspost. Ik heb om die reden zelfs geen volumineuze hoedjes in de collecte. Dat werkt niet, een hoedje van € 6,75, en dan € 6,75 verzendkosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, ik was degene die bedankte voor de tip maar toch snap ik het btw-verzendkosten verhaal maar al te goed! Ik ben echter een kleine zelfstandige zonder boekhoudprogramma. De boekhouding doe ik in excel en loop daarbij tegen de postbonnen die ik wel in wil voeren om ze te kunnen aftrekken voor de inkomstenbelasting. Voor de btw kun je ze inderdaad niet meenemen dus moet ik het dubbel bij houden maar de bonnen wel doornummeren. De btw facturen van postnl leken mij daarom wel handig, ten eerste omdat ik het dan niet hoef te scheiden en ten tweede door de korting die zij geven voor online verzenden.
  Vannacht had ik er ook nog even overna gedacht en heb ik een beter systeem voor mezelf bedacht in Excel. Aangezien ik ook vaak postzegels gebruik zouden de btw facturen nog niet de oplossing zijn namelijk.
  Fijn dat ik hier toch nog even wat uitgebreider kan reageren want ik voelde me nogal dom weggeduwd!
  Maar het is ook fijn om van elkaar te leren en maar weer eens te zien dat niet alles zwart-wit is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe de boekhouding ook in excell. En verstuur tegenwoordig via onlineverzendservice. Maar ik vind dat boekhoudtechnisch helemaal niet handig. Allemaal losse facturen die je moet uitprinten en in je boekhouding moet verwerken. En losse betalingen. Je krijgt namelijk geen verzamelfactuur maar een factuur per keer dat je labels print. En tegenover elke factuur staat een iDealbetaling.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja precies dat dacht ik ook al, dat het niet heel veel handiger ging worden, maar ik ga er nu een kolom naast maken. Een met alle bonnen en daarnaast een waar ik het vakje van de verzendbonnen wit laat zodat ik die kolom kan gebruiken voor de btw aangifte. Nou ja het zijn natuurlijk meer kolommen, incl. en excl. btw etc. maar ik heb het voor mezelf in ieder geval duidelijk en hopelijk werkbaarder. Indirect toch door de tip, al dan niet waar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En gemengde leveringen naar rato uitsplitsen over het hoge en lage btw-tarief http://www.webwinkelforum.nl/viewtopic.php?f=4&t=1314

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik reken vaste prijzen voor verzenden, pakketpost via PostNL zoals zij het aan mij rekenen, dus 6,75. Het btw verschil wil ik niet doorberekenen aan de klant en dit zit dus in de marge van de producten berekend. Natuurlijk zou het mooi zijn als ik alle kosten zou door kunnen berekenen aan de klant maar ik kies daar bewust niet voor. Een stukje service.
  Natuurlijk heb ik me ook wel eens vergist door teveel service aan een klant te leveren. Ik kreeg een keer de vraag of ik toch niet een kaart voor 1,- op kon sturen. Nouja, vooruit, ik stemde in, pakte het kaartje mooi in, visitekaartje erbij, goodie erbij en in een A5 envelop. Met wegen bleek ik al op 1,50 aan postzegels te zitten... Nou, daar stond ik dan met mijn klant gerichtheid, vandaar dat ik tegenwoordig ook de vraag in de FAQ heb opgenomen http://www.hipgemaakt.nl/c-1142378/meest-gestelde-vragen
  Maar goed, al doende leert men!

  Een goede tip van Martine om ook het BTW verhaal er in op te nemen! Dat ga ik dan wrs ook doen. Klanten hebben er nu eenmaal geen weet van omdat ze niet in het 'webwinkelwereldje' zitten maar gewoon lekker willen shoppen.

  BeantwoordenVerwijderen