Verzendkosten

Verbazingwekkend hoeveel tweets er voorbij komen over verzendkosten en hoeveel onwetendheid er bestaat. Ik krijg soms zelfs de vraag met welke firma ik verzend omdat ik maar € 3,50 verzendkosten in rekening breng in mijn verkleedwinkel.
Gisteren las ik tot mijn vreugde:


Vorige week heb ik een stukje geschreven over valkuilen van webwinkeliers en ik dacht; eindelijk, men krijgt het door. Totdat o.a. deze tweet erachteraan kwam:


De onlineverzendservice van postNL gebruiken om btw terug te kunnen vragen......
Dat is een sigaar uit eigen doos! Je betaalt eerst btw en vervolgens krijg je het terug. Als je een pakket aan de balie afgeeft betaal je geen btw, en kun je dus ook niets terugvragen. Per saldo maakt het niets uit*.
Er werd zelfs nog bedankt voor die tip. Een hele discussie volgde waarbij mijn berekening als niet kloppend werd beschouwd. Er werd echt maar € 0,30 (6,25 - 5,95) toegelegd op de verzendkosten....


Men heeft niet door dat je btw moet afdragen over de in rekening gebrachte verzendkosten. Men heeft niet door dat je per bestelling nog andere kosten hebt dan alleen de verzendkosten.
Nou beweer ik niet dat je alle verzend- en aanverwante kosten in rekening moet brengen bij de klant. De klant heeft geen idee van btw en verborgen kosten. Mij wordt soms gevraagd waarom ze meer hebben moeten betalen dan de geplakte porto, ik heb de vraag zelfs opgenomen bij mijn FAQs. Vooral bij kleine dingetjes en producten waarbij de concurrentie groot is haken klanten af bij hoge verzendkosten. Maar je moet wel zorgen dat je de kosten op een andere manier terugverdient!

Rekenen:
  • Bepaal welke vaste kosten je hebt per bestelling. Frankeerwaarde, verpakking (niet alleen de doos of envelop maar ook plakband, inpakpapier e.d), idealbetaling en de handling. Handling zijn (personeels)kosten als de tijd die het kost om iets in te pakken en weg te brengen, om het in te voeren in de administratie enz.
  • Bepaal welk deel je van dit bedrag rechtstreeks aan de klant wilt doorberekenen in de vorm van verzendkosten. Houdt rekening met de btw die je moet afdragen. Als jij € 5,95 verzendkosten rekent moet je hierover € 1,03 btw afdragen.
  • Het andere deel verwerk je, ook weer rekening houdend met de btw, in de productprijzen. Om te voorkomen dat je een hoge toeslag moet zetten op kleine bedragen kun je evt. een minimum bestelbedrag hanteren. Of hogere verzendkosten in rekening brengen bij lagere orderwaardes.

Ik ken een, inmiddels gestopte, webwinkelier. Hij had als een tierelier gedraaid. Soms wel meerdere keren per dag met zijn bestelbusje naar het postkantoor gereden om pakketten af te leveren. En toch bleek hij met verlies te draaien. Toen hij zijn boekhouder om uitleg vroeg vertelde deze hem dat bij alle orders tot € 25,- geld toegelegd moest worden. Meer dan de helft van de bestellingen was onder dit bedrag. Hij hanteerde meen ik € 4,95 verzendkosten. Als je daar de btw (0,86), de iDealbetaling (0,45) en de doos (0,95) vanaf haalt, houd je € 2,69 over om te frankeren, voor de benzine en de handling.

Eigenlijk off topic. Maar het gaat over webwinkels, klanten en bezoekersoptimalisatie, dus toch maar in dit blog.

* Via de onlineverzendservice krijg je 0,50 korting t.o.v. de prijs aan de balie. Je hebt wel extra handling, je moet printen en label op pakket plakken. Per saldo maakt het dus wel iets uit. Maar het ging hier over de btw, en daar is geen voordeel mee te behalen.