Nieuwsbrief

De kracht van een nieuwsbrief per email is afgelopen jaren sterk afgenomen.
Dat komt allereerst door de toegenomen concurrentie. Er worden tegenwoordig veel, heel veel nieuwsbrieven verstuurd. Een nieuwsbrief valt simpelweg minder op dan vroeger.
Anderzijds wordt hij verdrongen door de sociale media. Daar worden de nieuwe producten ge√Įntroduceerd, daar zijn acties, daar worden kortingsbonnen uitgedeeld. Nieuwsbrieven die ik vroeger verslond (die van Karel Geenen bijvoorbeeld), daar meld ik me nu voor af. Omdat ze oud nieuws bevatten. Omdat ik het al vernomen heb via Twitter.

Een stukje geschiedenis
Bijna 10 jaar geleden verstuurde ik mijn eerste nieuwsbrief*. Ongevraagd. Naar iedereen van wie ik een emailadres had. In mijn algemene voorwaarden stond zelfs: "iedereen die Artoek mailt of wat bestelt wordt opgenomen in de mailing list". Dat mocht toen nog -> de mailing list groeide snel.
En wat werd ie goed gelezen. Het aantal extra bezoekers op de site was na het versturen van de nieuwsbrief bijna identiek aan het aantal geadresseerden. Ik kreeg mailtjes van bezorgde klanten dat ze al weken geen nieuwsbrief hadden ontvangen. De eerste uitschrijving kwam pas na jaren, met een verontschuldigende opmerking erbij dat de kinderen nu te groot waren voor de verkleedkleren. De uitschrijvingen die volgden waren met bedankjes, excuses.
Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

Een nieuwsbrief uit 2003.

Vak apart
Het effect was groot vroeger. Maar zo makkelijk als tegenwoordig was het allemaal niet. Handmatig een adressenbestand bijhouden. Van xs4all mocht ik op een gegeven moment niet meer dan 100 mensen tegelijk mailen. Wat inhield dat ik tig mailtjes moest versturen waar ik steeds 100 adressen moest selecteren. Als ik een nieuwsbrief verstuurd had stroomde mijn mailbox vol. Met foutmeldingen, adreswijzigingen, bedankjes, mensen die wilden bestellen n.a.v. de nieuwsbrief. Daar kwam het probleem bij van nieuwsbrieven die niet aan kwamen omdat ze als spam gemarkeerd waren vanwege de vele adressen. En klanten die soms "reply all" deden als ze mij een antwoord stuurden.....
Dit is niet meer. Je knutselt online een nieuwsbriefje in elkaar en een aparte server verstuurt ze voor je, stuk voor stuk zodat ze niet in de spam terechtkomen. Bounces worden automatisch verwerkt. Inschrijvingen en wijzigingen worden voor je beheerd.
Voorbeelden van bedrijven die dit voor je kunnen doen zijn YMLP (daar zit ik sinds 2007), Mailchimp of Enormail. Verwacht niet teveel van een nieuwsbriefmodule van een webwinkel of blogprogramma. Het is een vak apart.

Liever bloggen
Persoonlijk blog ik liever dan dat ik een nieuwsbrief verstuur.
Omdat een nieuwsbrief vergankelijk is. Ze worden na lezing verwijderd uit de mailbox. Een blogbericht blijft staan. Blijft vindbaar. Kan nog eens teruggelezen worden.
Omdat je met een nieuwsbrief iemand "stoort". Een blogbericht leest iemand op het moment dat hem dat uitkomt. Zoals Edwin Vlems dat zo prachtig verwoordt; "in de marketingwereld is een aardverschuiving bezig: die van outbound naar inbound marketing. Oftewel: van lastig vallen naar gevonden worden".

Tips
Als je desondanks toch nieuwsbrieven verstuurd. Omdat je via de sociale media niet je hele doelgroep bereikt. Omdat je al een grote mailinglijst hebt (zoals ik). Omdat je denkt dat die van jou opvalt tussen die vele anderen. Ehhh, dus gewoon omdat je denkt dat het zin heeft, dan heb ik de volgende tips:
  • Niet te vaak.
  • Alleen sturen als je iets nieuws of een goede aanbieding hebt.
  • Vertel niet alleen over je bedrijf, geef een tip, deel content, maak een grapje, vertel een anekdote.
  • Verstuur hem in 1x goed. Zeker geen 2e keer versturen bij kleine foutjes.
  • Verstuur de nieuwsbrief naar de "pers" en noem het dan geen nieuwsbrief of persbericht.
  • Maak het de mensen makkelijk om zich uit te schrijven.
  • Verspil geen tijd aan statistieken van de nieuwsbrief. Kijk naar die van je website. Hoeveel extra bezoekers, hoeveel extra verkopen. Meer hoef je niet te weten. Toch?
  • Zet al je nieuwsbrieven online en zorg dat Google ze indexeert. Extra content kan nooit kwaad.
Maar verwacht geen wonderen. Die tijd is voorbij. Dat was vroeger. Vroeger toen het hebben van een online winkel voldoende was om honderden bezoekers per dag te krijgen. En de marketing bestond uit mailtjes versturen.

* 13 november 2002 verstuurde ik de eerste nieuwsbrief. De originele tekst zet ik 13 november 2012 online in mijn kletsblog.