Labels versus hierarchie

Stel, je hebt een webwinkel met broeken. Je verkoopt dames- en herenbroeken, in 3 kleuren, en ze zijn verkrijgbaar in 3 maten.

Bij een traditionele hierarchische structuur leidt je de klant op de volgende manier naar een product:
Webwinkel -> damesbroek -> blauw -> maat S
Een unisexbroek, geschikt voor dames èn heren, zul je met een hierarchische structuur 2x moeten plaatsen, er ontstaat #doublecontent.

Bij tagging geef je elk product labels mee. In dit geval zijn dat: dames, heren, zwart, blauw, rood, S, M en L. De unisexbroek krijgt zowel het label dames als heren.
Het eerste voordeel is dat je die unisexbroek niet dubbel hoeft te plaatsen.
Het tweede voordeel is dat er meer dan 1 weg ontstaat om de klant naar het product te leiden.
Het derde voordeel is dat er door het aanroepen van labels veel mooie unieke overzichtspagina's gegenereerd worden; alle rode broeken -voor de muziekvereniging die op zoek is naar rode broeken-, alle kleine broeken, alle broeken die NIET zwart zijn -voor iemand die niet naar een begrafenis hoeft- enz. Hele leuke pagina's voor google, die google zal waarderen als ze daadwerkelijk bezocht worden.

Voorbeeld illustreert dat je labels niet moet gebruiken om zoekwoorden aan producten te koppelen. Niemand zal die labels gebruiken om te navigeren.
Voorbeeld illustreert ook dat je niet meerdere labels moet maken voor hetzelfde. Dan ontstaan er teveel labels, geen unieke overzichtspagina's, en zullen er bepaalde labels ongebruikt blijven.