Een back-up van je blog maken

Als je veel blogt, is het verstandig om regelmatig een back-up van je content te maken. Zeker als alle content elders staat.

  • Je blogdienst kan ermee ophouden. Zoals in 2011 de gratis Sanoma-blogdienst.
  • Je blogdienst kan, bij schending van beleid of de servicevoorwaarden, je blog verwijderen.
  • Je blog kan gehackt worden.
  • Je blogdienst kan gehackt worden.
  • Je kunt zelf, of een andere beheerder, per ongeluk foutjes maken of iets verwijderen.
  • Enzovoort.

In Blogger is het maar een paar klikken en je hebt een kopie van je content op je computer staan.
Ga naar instellingen -> overig.


En klik op de knop "back-up van content maken".


En sla hem op, op je computer.
Dat is alles, 3 klikjes. Wordpress zal eenzelfde optie hebben vermoed ik.

Zelf zet ik de back-up in een map op mijn computer waar ik ook de foto's heb staan van dat blog. Plaatjes gaan namelijk niet mee met het back-uppen. Plaatjes die je uploadt naar Blogger worden in een Picasa-map gezet en getoond in je blog met een koppeling daarnaartoe.

De back-up die je gemaakt hebt kun je importeren. Handig als je blogs wilt samenvoegen of opsplitsen. Dit blog, wat je nu leest, is bijvoorbeeld een afsplitsing van Kijkenietkope.nl. Ik heb destijds een nieuw blog aangemaakt. De back-up van Kijkenietkope geïmporteerd. En daarna bij Kijkenietkope alle berichten verwijderd die ik hier wilde tonen. En in dit blog alle berichten die bleven staan bij Kijkenietkope verwijderd. Wat ik me herinner is dat het alleen even prutsen was met de plaatjes, omdat de koppeling niet meer werkte.

De back-up kun je eveneens gebruiken als je je blog over wilt zetten naar een andere url, of overstapt naar een ander CMS, Wordpress bijvoorbeeld.

Je kunt bij Blogger zelfs je sjabloon, en alle instellingen die je gemaakt hebt, back-uppen. Reuzehandig als je een nieuw blog in dezelfde layout wilt maken! Zie voor de instructies hier.

Let op 1: als je bij Blogger blogt op een eigen domein, dan staat alle content nog steeds op de servers van Google. Bij Wordpress is dat anders, als je daar blogt op eigen domein, dan staat het ook op je eigen (gehuurde) server!

Let op 2: als je blogt op subdomein.blogspot is de landextensie afhankelijk van de bezoeker. Blogspot.nl voor Nederlanders, blogspot.be voor Belgen. Google filtert het blog op land. Het kan dus zijn dat niet alle content in China getoond wordt. En dat verwijzingen met de verschillende landextensies niet kloppen. Als je verwijst (een link aanmaakt naar een artikel), gebruik dan altijd blogspot.com.

Let op 3: als je een gepubliceerd bericht terug zet naar concept, bijvoorbeeld omdat je nog wat wilt wijzigen en dan vervolgens weer online zet wordt er een nieuwe url aangemaakt. Verwijzingen naar het oorspronkelijke bericht werken dan niet meer. Blogger maakt urls aan op basis van jaar/maand/titel. Als je de url hetzelfde wilt houden gebruik dan "bijwerken" in plaats van "terugzetten naar concept".