Jeuktweets

Na 7,5 jaar is het de hoogste tijd voor een nieuw overzicht van jeuktweets.
Aanleiding is de 'foto' van een brandend Australiƫ die naamloos en met onjuiste info viral ging.


1. Who made this?
En dan twitteren ze een foto of filmpje zonder bron, dat ze toch echt ergens gedownload moeten hebben, op hun eigen account. Zodat de credits bij hen terecht komen en niet bij de maker.

2. De retweet in plaats van een antwoord.
"Kijk mij eens iemand goed van repliek dienen". De enigen die het kunnen zien zijn volgers. Rechtstreeks reageren is effectiever omdat iedereen die op de oorspronkelijke tweet klikt het antwoord dan kan zien.

3. De propaganda-verspreiders.
"Kijk eens wat een enorme bullshit" en dan de bullshit verspreiden met een retweet of screenshot.
Het is een bekende verspreidingstactiek die succesvol toegepast wordt door Baudet.


4. Links-rechts-geneuzel 
Eindeloos voortdurende discussie waarbij links rechts de schuld geeft en omgekeerd. Voor de een is Hitler links, voor de ander rechts. Het is wijzen naar de ander.

5. De taalnazi
Verbetert taalfouten en voegt niets toe aan discussies. Alsof je in een gesprek steeds reageert met "je spreekt met een accent".

6. Je mag ook niets meer zeggen.
Komt vooral voor bij tweeps die blocken zodra je aan hun verdienmodel knabbelt.

7. Kunnen jullie me uit deze discussie halen?
Op het knopje "gesprek negeren" klikken is sneller. Ze willen liever laten weten dat het onderwerp of de personen niet interessant genoeg zijn om op te reageren.

8. De retweet met een emoji.
Lijkt op nummer 1. De maker ziet de reacties en retweets niet.


Er zijn meer ergernissen: De hoaxers, de hitsers, de immer klagenden, de sypjes, de dukjes, de nawauwelaars en de trollen. Doch daar heeft Twitter een negeerknopje voor uitgevonden, zodat je jeuk kunt voorkomen.

Die 15 jeuktweets uit mijn vorige overzicht? Vrijwel verdwenen. Ik zou ze zo willen omruilen. Met alle jeuktweets in de reacties erbij.

Stoor jij je ergens aan op Twitter? Laat weten. Ook al is reageren op een blog zooooo 2012. Reactieformulier is dan ook uitgezet inmiddels...


Anthony Hearsey een dag later op Instagram [link]