Subdomein of submap?

Een leuke vraag in mijn mailbox; "waarom is een submap beter voor de vindbaarheid dan een subdomein?". Oftewel waarom ik liever in een submap -www.artoek.nl/blog- dan op een subdomein -blog.artoek.nl- had willen bloggen. En waarom ik jaren geleden verkleedwinkel.artoek.nl verhuisd heb naar www.artoek.nl/verkleedwinkel.

Apart adres
Een subdomein wordt gezien als een apart domein; het heeft een eigen adres op het web. Een submap niet. Met een submap voeg je als het ware een extra hoofdstuk toe aan je boek en een subdomein is een losse bijlage. Een extra hoofdstuk maakt je boek dikker en daardoor beter vindbaar in de boekenkast dan een losse bijlage. Of zie het als een extra verdieping op een gebouw ipv een los bijgebouw. Je site wordt groter met submappen. Subdomeinen delen je site op in stukken.

Geen ordening of structuur
Zoveel verschil maakt dat toch niet uit zou je zeggen? Zeven, naast elkaar staande, delen van Harry Potter zijn toch prima vindbaar in de boekenkast? Ja, in een 2-dimensionale, misschien wel op alfabet geordende, boekenkast wel. Maar los zwevend in de ruimte niet. En zo ziet het web eruit; ontelbare sites die niet geordend zijn, niet in een structuur staan of ingedeeld zijn in categoriƫn. Zoals het heelal. En welke sterren vallen het meest op? De grote, of die door hun nabijheid groot lijken!

De 5 peilers
De grootte van een site is 1 van de 5 peilers waarop de vindbaarheid, de zichtbaarheid op het web is gebaseerd;
  1. Hoe groter iets is, hoe zichtbaarder. Daarom heeft een kerk in een stad een hoge toren en is deze goed vindbaar. Daarom zie je eerst de maan en dan pas de sterren.
  2. Hoe meer bezoekers iets trekt, hoe zichtbaarder. Als iedereen zich naar de Primark begeeft, dan wordt de Primark een trekpleister. Google analyseert bezoek. De beweging ernaartoe is zichtbaar.
  3. Hoe meer wegen er naar Rome leiden, hoe beter Rome gevonden zal worden. Als alle straten in een dorp uitkomen op de kerk, dan hoeft niemand te zoeken naar de kerk. Voor een site zijn de wegen de backlinks, hoe meer verwijzingen, hoe beter je site gevonden wordt.
  4. Hoe nabijer, hoe zichtbaarder. Als jij in de middle of nowhere voor een piepklein huisje staat, dan is dat huisje op dat moment zichtbaarder dan een grote flat 20 km verderop. Daarom lijkt de maan zo groot. Voor een site wordt de nabijheid bepaald door de plaats waar je je bevindt, Nederlandse sites krijgen voorrang op buitenlandse. De nabijheid wordt ook bepaald door de sociale media.
  5. Hoe unieker, hoe beter vindbaar. Als jij de enige aanbieder bent, en er is behoefte aan je product, dan word je gevonden. Dat geldt voor de inhoud. De vorm is minder van belang. Tussen de miljarden vormen valt een roze sterretje niet meer op.

Daarom
Daarom is het mijn inziens beter om met submappen te werken in plaats van subdomeinen. Dan word je groter en zichtbaarder.
Tenminste........ als je nog moet beginnen!
Als je al een tijdje bezig bent is het lastiger.
Met veel programma's -waaronder Blogger waarmee ik al jaren blog- kun je weliswaar makkelijk een omleiding maken naar een ander domein, maar niet naar een submap. Dat zou betekenen dat de waarde van punt 2 -bestaande ranking- en 3 -bestaande backlinks- verloren gaat als je een (sub)domein verhuist naar een submap.
Ik heb mij laten influisteren dat het met Blogger sowieso niet kan; verhuizen naar een submap met behoud van ranking en backlinks. Met andere systemen wellicht wel. Maar dat vergt kennis/tijd vrees ik. Daar heb ik geen geduld voor. Helaas Gelukkig ben ik geen webbouwer of programmeur.