Vindbaarheid!

De site van Artoek bestaat alweer ruim 8 jaar. Er is veel veranderd op internet in die tijd. Het aantal sites is enorm toegenomen, en de manier waarop we informatie verzamelen op internet. Ging dat in het begin nog vaak via categorische lijstjes (startpagina's, linkpagina's) tegenwoordig gaat dat vnl via Google. En ook Google verandert voortdurend haar zoekalgoritmen. Het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb is dat je je site niet moet inrichten voor Google, maar voor je bezoekers. Google volgt dan vanzelf.
De 3 hoofdfactoren voor de vindbaarheid zijn adres, content en links. De ranking (waardering van google) van een pagina is ook belangrijk, maar ranking is een gevolg van, komt voort uit, en dus geen factor die je rechtstreeks kunt beïnvloeden.

Adres
Elke pagina heeft één uniek adres. Maak nooit meerdere adressen voor dezelfde pagina. Voeg geen irrelevante informatie toe aan een URL. Houdt de URL zo zuiver mogelijk, zo min mogelijk vertroebeling.
Vergelijk het met een IRL adres. Postcode en huisnummer volstaan om een adres te vinden. Hoe je er naar toe gaat, met de fiets, te voet of auto is niet van belang, ook niet of je eerst nog bij iemand anders op bezoek gaat of vanuit welke richting je komt. Voeg geen typeringen toe als ze niet uniek zijn (een kerk kan tevens museum zijn), dat kan verwarring veroorzaken.
Wat wel kan zijn unieke kenmerken, bijvoorbeeld de straat- of plaatsnaam.
De ranking van google wordt o.a. bepaald door hoe vaak een pagina bezocht wordt en hoe vaak ernaar gelinkt wordt. Met verschillende adressen voor dezelfde pagina wordt de score over de verschillende URLs verdeeld. Bovendien ziet google dit als "duplicate content" en zal de dubbele pagina's niet indexeren.
Zorg er voor dat iedere pagina binnen je site een eigen uniek adres heeft.

Content
De content bepaalt of bezoekers de pagina daadwerkelijk helemaal lezen als ze hem gevonden hebben, of ze hem nogmaals zullen bezoeken, of ze andere pagina's binnen dezelfde site zullen bezoeken en of ze hem doorgeven aan andere bezoekers.
Content moet uniek zijn. Iets wat je elders exact hetzelfde kunt vinden, koop of lees je misschien ook elders (omdat het makkelijker vindbaar is, omdat het van een bekende is). Bovendien bestaat het gevaar dat Google, bij niet unieke content, de pagina ziet als "duplicate content" en niet indexeert.
Men veronderstelt dat Google de content die het eerste geplaatst is als origineel ziet. Maak je dus niet druk als content overgenomen wordt. Overname met bronvermelding (een linkje naar het origineel) zorgt zelfs voor een betere indexering! Bovendien moeten pagina's echt heel veel op elkaar lijken wil Google het als duplicate content zien. Een stukje tekst of foto in een andere context is geen probleem. Verschillende sorteringen van hetzelfde (op prijs, meest bekeken, laatst toegevoegd) ook niet.

Links
Hoe maak je in IRL een adres goed vindbaar? Waarom is de kerk midden in het dorp makkelijker te vinden dan een huis aan een doodlopende weg? Een kerk torent uit boven de andere gebouwen (hoge pageranking), alle straten in het dorp komen uit bij de kerk (website-structuur) en je komt onderweg wegwijzers naar de kerk (links) tegen.
Maak zoveel mogelijk paadjes naar je pagina's. Bedenk: "een huis aan 2 doodlopende wegen bestaat niet". Koppel pagina's dmv bijbehorende producten, maak verschillende menu's, zorg voor een zoekfunctie, maak mooie overzichtspagina's, bij voorkeur met verschillende sorteringsmogelijkheden enz. Op deze manier creëer je een boel interne linkjes naar je pagina's.
Extern (buiten je website) zorg je voor zoveel mogelijk links naar je site. Door advertenties, door linkruil, door free publicity enz. Beschouw links als wegwijzers naar je site. Een wegwijzer in de achtertuin van een huis ziet niemand, een wegwijzer achter een boom ook niet en eentje in een doodlopende straat zal niet vaak bekeken worden. Wegwijzers moeten staan op drukbezochte plaatsen (hoge pagerank) en moeten dan tevens opvallen. Een wegwijzer valt minder op als ie tussen een boel andere van gelijke vorm en grootte staat bijvoorbeeld.

Trucjes
Google "denkt" als een bezoeker. Trucjes worden vroeg of laat afgestrafd. Waar een bezoeker niet komt, daar komt Google niet. Een link die nooit aangeklikt wordt, wordt niet bezocht door Google.
Google was de eerste zoekmachine die trefwoorden (meta keywords) ging negeren. Omdat die trefwoorden niet gezien werden door de bezoeker werden deze trefwoorden op grote schaal gemanipuleerd. Het trucje wat vervolgens ontstond was trefwoorden in dezelfde kleur als de achtergrond plaatsen, werkte megagoed. Maar ook dat werd uiteraard afgestrafd. Wat je nu veel ziet zijn tags. Zoveel mogelijk trefwoorden worden als tag plaatsen. Maar als er verder niets gedaan wordt met die tags (bezoeker klikt er niet op, worden niet gebruikt in navigatie), dan zal Google daar geen waarde aan toekennen. En je moet niet 3x hetzelfde kenmerk als tag opnemen (prinsessejurk, prinsessenjurk en prinsessenjurken) want dat heeft geen functie en maakt het overzicht (de tagcloud bijvoorbeeld) nodeloos ingewikkeld. Bovendien filtert Google tegenwoordig taalfouten eruit en komt Google automatisch met suggesties/synoniemen voor bepaalde woorden. Enkel- en meervoud ziet Google als hetzelfde woord.